Bron: IKON RTVl

'Regering Bush organiseerde 9/11'

WO 09 aug 2006 | 15.13
De aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York zijn georganiseerd door de Amerikaanse president Bush. Die conclusie staat in een door de Presbyterian Church (USA) uitgegeven boek, dat eind juli verscheen.

Complottheorieën over de betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de aanslagen zijn niet nieuw. Met het boek 'Christian Faith and the Truth behind 9/11: A Call to Reflection and Action' geeft schrijver David Ray Griffin deze theorieën nu ook een stem binnen de grootste presbyteriaanse kerk (2,5 miljoen leden) van de Verenigde Staten.

Schrijver Griffin, die de VS in het boek benoemt als 's werelds ''grooste belichaming van duivelse krachten'', zei eerder lak te hebben aan complottheorieën over '9/11'.

Na eigen onderzoek kwam de oud-hoogleraar echter tot de conclusie dat de Twin Towers ten onder gingen aan 'gecontroleerde sloop'. Ook kregen militairen volgens hem het bevel gekaapte vliegtuigen niet te helpen en heeft de commissie die de waarheid achter de gebeurtenissen in New York boven tafel moest krijgen elke betrokkenheid van de regering 'simpelweg genegeerd'.

In het boek vergelijkt Griffin het oude Romeinse Rijk met het huidige 'Amerikaanse rijk'. Op deze manier past hij de leer van Christus toe op de regering-Bush, en behandelt hij de vraag hoe christelijke kerken 'kunnen en moeten reageren' op de daden van de Amerikaanse regering.

De aanslagen van september 2001 passen volgens Griffin in een lange rij 'valse aanvallen' van de regering op de eigen bevolking, om steun te krijgen voor militair ingrijpen in het Midden-Oosten.

De schrijver is emeritus hoogleraar filosofie en theologie aan de Claremont School of Theology in Californië. Ook is hij emeritus hoogleraar Godsdienst van de Claremont Graduate University.

Bron: IKON