[Dit artikel was niet bij Metro-online te vinden, wel voorpagina nieuws op Metro-krant]

- Gescand artikel -
Translation in English and more critics from politicians and other influentials, see Patriots Question 9/11

Metro, donderdag 31 augustus 2006

BUITENLAND@METRONIEUWS.NL

METRO-verslaggever: Michiel Röling

Mat Herben heeft vragen over 9/11

Morgen komt de Nederlandse dvd-versie van 'Loose Change' op de markt. De documentaire zet vraagtekens bij 9/11.

Internet
• Miljoenen Amerikanen hebben de film via het internet bekeken. De beelden dragen bij aan de discussie over 9/11.
De beelden van de vliegtuigen die het WTC invliegen, staan in ons geheugen gegift. Sinds de aanslag wordt er gespeculeerd over de wa­re toedracht van de ramp die voor de Amerikanen de oorlogen in Irak en Afghanistan legitiem maakte. In de internet-documentaire Loose Change toont een Amerikaanse jongen beelden over 9/11. De film zet vraagtekens bij de lezing van de Amerikaanse overheid. Nog gekker: de suggestie wordt gewekt dat de Amerikaanse overheid belang had bij de aanslagen en ze in scene heeft gezet.
Pentagon
Morgen komt in Nederland de documentaire uit op DVD. De documentaire wordt ingeleid door onder meer politcus Mat Herben, defensiespecialist. Een van de heikele punten uit de documentaire is het ontbreken van grote wrakstukken van het vliegtuig dat in het Pentagon vloog. "Soms kunnen je ogen je bedriegen. Het is onvoldoende aangetoond dat in het Pentagon echt hetzelfde is gebeurd als in het WTC", zegt Herben, doelend op de aanwezigheid van een vliegtuig. "Er is meer bewijsmateriaal nodig zoals de resten van het vliegtuig."
Een compleet vliegtuig kan nu eenmaal niet verdampen. En zeker motorresten moeten terug te vinden zijn. "Er moeten wrakstukken getoond kunnen worden. Als dat niet gebeurd, roep je onnodig vragen op. Hoe valt te verklaren dat er geen spoor is van de vleugels van het vliegtuig?", vraagt de politicus in de film.
Op vrijgegeven beelden van de explosie is het vliegtuig niet te zien. Herben: "Het publieke belang vereist dat je die naderingsvlucht laat zien. Die beelden moet je tonen. Als die beelden bestaan ben je als overheid wel erg dom bezig door ze niet te laten zien. Of je hebt werkelijk iets te verbergen."
Herben verblijft momenteel in de VS en heeft aangekondigd vragen te stellen over 9/11 aan congresleden.